Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Anorak HR 54 

Your business tagline

Polarsegling 2013

Nu lägger vi loss!

På lördagen lunch med Magnus, Emma och Moe på Långedrags Värdshus. Lite förmaningar blev det allt om hur hus, trädgård och sig själva skulle skötas. Konstigt att inte ses på så länge, snyft. Men vi kommer ju att höras under hela resans gång, så klart. Det ska bli så kul att få dela med sig med text och bilder.Solig frukost i sittbrunnen. Allt är bunkrat och klart på Anorak. Lite trassel med vår watermaker,så reparation pågår.Vi lämnar Långesdrags hamn i eftermiddag. Nu är vi på G.

Stavanger!

Uppdatering!

En veckas sammanfattning från Göteborg till Västra Vindesvåg, strax söder om Bergen. Vi har haft lite trassel med internetuppkoppling, därav brist på bloggande.

Nåväl. Det tog oss 33 timmar och 257 distansminuter att nå Stavanger.

Seglingen dit blev av blandad kompott, lite vind, mera vind, sol och dimma.

Vaktsystemet fungerade perfekt! Vi hade turen att få sällskap av ett 10 tal flasknosdelfiner, det är så häftigt att få se dessa lekfulla varelser! Havssulor gjorde oss också sällskap.

Från Stavanger gick vi vidare till Lysefjorden. Vi ankrade i en fantastisk liten vik, där vi varit förut, men där möttes vi av fallvindar på 22 m/s och tvingades söka upp ny ankar-

plats. Den hittade hittade vi ca 8 dm från Lysefjorden. Den blev kanonbra, en stilla lagun där havsörnen cirkulerade över oss. Det är så häftig natur, med vita bergstoppar och långa fjordar.

Sedan lättade vi ankar och gick till Haugsund. En liten stad, ganska melankolisk, med hus som såg ut att vara från svunnen tid, tomma restauranger och en något dyster approach. Då var det inte så ledsamt att gå vidare.

Så, fredagen började med en härlig segling! Vi siktade mot den inre farleden till Bergen.

Vi prövade först Neshamn, låg lite för öppet för sydliga vindar och lite tight ankringsutrymme. Vidare till Landöyvåg. Vi tråcklar oss in i smala passager mellan bergssidor. Precis när vi kommer fram till lagunen, så väljer vi att inte gå in. Ekolodet säger att det är för grunt. Synd, det var helt magiskt!

Nu ligger vi för ankar i en helt skyddad lagun, som heter Västra Vindesvåg. Här kan det blåsa från alla håll. Anorak ligger säkert kvar.

I övrigt har allt på Anorak fungerat helt perfekt! Blandat väder, både blåsigt, regnigt, soligt och dimmigt. Dock har vi har det varmt och gott i båten! Härligt.

På söndag angör vi Bergen. 

Bergen till Florö

På söndag 12 maj angör vi Bergen.

Här lägger vi till längst inne i hamnen, intill torg och handel. Det gör man när man är i Bergen. Det regnar. Haha, vad annars? Vi hittar en skön Restaurang Bryggan, där vi äter god fisk och skaldjur. Något förundrad över hur de kan servera fryst krabba och urvattnade räkor....nåväl, vi var hungriga.

Måndagen ägnades åt att jaga Internet. Vårt Telenor som är installerat i Anorak, vill inte alls vara med. Hur trist som helst. Till sist hittade vi Netcom 4G sticka, som vi kan använda efter kusten. Kanske. För det är ändå inte full täckning bland fjäll och fjordar.

En lunch på stan, liten stadspromenad, samt komplettering av div mat.

Nu börjar luften darra i hamnen. 17:e maj firare är på väg med sina båtar och som det ser ut nu, med oss längst in och innerst, så lär vi bli liggande där till måndagen den 20:e maj...Dags att röra om lite i hamnen och vi flyttar ut oss till en annan pir, där vi lätt kan avsegla på tisdag morgon.

På tisdag 14 maj angör vi Fejde

Vi går ca 30dm över fjorden, lite nordväst. Det blåser delvis upp till 15-18 m/s, så det känns gott att komma in i hamn på eftermiddagen. Fejde ja, vem glömde bort denna ö?

Många hus är förfallna och ödsliga, det är lite kusligt tomt. Det blir i alla fall en promenad runt ön och vi upptäcker trots allt en charm som vi ändå gillar. Havsörnar cirkulerar över bergen intill. Häftigt. Vi träffar på en man som gärna delar med sig av både vad Fejde är och fina ställen att tänka på för oss, när vi går norrut.

Natten lugn och morgonen därefter vaknar vi till sol och en ny spännande dag.

På onsdag den 15 maj angör vi Florö.

Vi lade loss 8.55 och styrde norrut. Sol, svag vind, lätt segling och gofrukost vid 10.

Vi kan konstatera att det är svårseglat i fjordarna och bland fjäll, då vindarna skiftar från olika håll. Vi är smått hänförda över norrmännens liv och leverne. Det finns hus i varje dalsänka och högt upp bland fjällen. Inte undra på att de kan åka skidor.

Rätt som det är flyger en eller två havsörnar över oss. De seglar högt och försvinner lika fort. Vi är faktiskt i vildmarken. Anorak lufsar på trygg och stabilt. Hon känns som en mycket pålitlig madam, komfortabel i denna, för henne nya miljö. Vi pratar en hel del om det vi ser och upplever, fotar mycket och är stundtals tysta, bara njuter av vad vi upplever. Naturligtvis äter vi en god lunch och kaffet är alltid varmt på Anorak.

Vädret vänder till att bli både blåsigare och regnigt. Vi navigerar bland fjordar och skär.

Efter 60 dm och 7,5 timme angör vi Florö. Nu hör vi trummor från en orkester och parad som förbereder inför fredagen den 17:e maj. Vi är mer och mer imponerade av norrmännen, de är då hängivna sin natur och sitt land.

Färden går vidare...

Torsdag den 16 maj

Vi tog en lång promenad på förmiddagen och satte oss sedan på ett litet café där vi åt nybakade scones med sylt och gott kaffe. Sedan blev det båtfix, både inne och utanpå.

Vi åt en god middag på en mysig restaurang på kvällen.

Fredag den 17 maj

Boooom!! Kl 7 vaknade vi av 3 kanonsalut, trummor och tram, tram traaa!

Här vilar inga ledsamheter, det är 17 maj och Norges nationaldag! Vi fikar och går sedan upp till Florös gågata kl 9.30, där det stora tåget går genom hela stan. Det är ett tusental barn, ungdomar och hela familjer som är samlade, fint klädda i vackra nationaldräkter, stora som små. Det viftas med flaggor och hejarropen skallras högt.

Det är verkligen en folkfest och så håller det på hela dagen, härligt och varmt väder, dagen till ära och faktiskt den första varma och fina dagen på vår tripp.

I morgon går vi vidare norrut, mot Silda, ca 40dm.

Lördag den 18 maj

Ingen vind alls till en början, så vi tuffar motor. Vinden kommer när man går in i fjordarna, men seglingen där är knepig, då man kan räkna med plötsliga fallvindar.

Färden idag, har varit helt bedårande. Vi har gått innanför Bremanger, in i fjordarna, mellan höga snöklädda bergstoppar,forsande vattenfall. Små hytter och gårdar i små dalar, helt enskilt och fridfullt. Men vad gör människorna som bor där? Ja, de lever med sin natur, sitt fiske och fjällen. Vi är helt förstummade av detta storslagna, vackra.

Silda visar sig vara en liten, fridfull hamn bakom en stenpir. Solen och värmen Kommer som en mindre chock för oss, då vi fortfarande har ullunderställen på...

Fin plats vid bryggan. Nu skall det dukas upp sillunch!

Promenad, sola och premiärgrill avslutar dagen. Vi träffar på andra båtfolk, norska och ett par från Frankrike som tagit 9 mån (!)på sig att ta sig just till Silda. Vi varnas för Statlandet, det yttersta att gå runt och förbi för att komma vidare norrut. Där går det vågor stora som fårjor och starka, oberäknerliga vindar. Väderprognos säger 4-6 nordväst. Vi får väl se i morgon.

Söndag den 19 maj

Helt bleke, solen gassar hett redan kl 8 när vi går upp. Avsegling 8.45.

Statlandet blir à piece of cake. 5dm senare, det blir större, böljande vågor. Vinden ökar, den går efter någon timme upp till 10-12, nordligt. Rejäla vågor, pratar vi om.

Så går vi i 10-12 dm, sedan faller vi av och får vinden, som avtagit akterifrån, det är skillnad. Vi går inte utomskärs mot Ålesund, utan rundar av söderut och följer fjorden. Sedan följer en fantastisk dag, i fjordar och mellan snöklädda fjäll, helt öronbedövande natur. Vi går mot ön Sula, omges av ett 20 tal höga toppar över 1000 m, till Ålesund.

Lite text till bilderna....

Vad är Norge utan Hurtigrutten?! Det stora härliga fartyget dyker upp lite här och var.

Ut kommer glada och nyfikna turister från både när och fjärran.

Från vår tilläggning på Fejde. Den något dystra, men ändå spännande ö.

Djupaste fjordar och snöklädda fjäll. Det är såååå vackert. Man blir hänförd av mystiken

och stämningen i denna storslagna natur.

Ett roligt inslag i Bergen, så en familj med jänta skulle konfirmeras och önskade att få ta en bild av henne på vårt fördäck. Hon var så grann i sin fina dräkt.

Jaa, så har jag sett ut de två första veckorna....

Havsörn, en av många vi sett. Mäktigt.

En härligt klar, men kall dag med Stig vid rodret.

Ålesund - Kristiansund

Ålesund

Vi seglar rakt in i byn. Ser mysig ut. Det ät ju Pingsthelg och jättefint väder, så många passar på att utnyttja denna fina helg ute i sina båtar.

Vi ser ingen annan plats för oss just då, än intill kajen, vid promenadstråket och bilvägen. Lagom bra, då det är stort flöde av folk där. Hungriga och lite trötta., så blev det China take away. Vi flyttar till flytbryggan dagen efter, det har blivit plats där, där ligger vi bra.

Måndag 20 maj

Kanonfint väder! På med promenadskorna och ut för att se oss omkring. Ålesund är en väldigt vacker stad. Fina hus i Jugendstil, backe upp och backe ner. Grönskan och blommorna är på gång. Hamnen med alla olika skepp och andra båtar, är verkligen ett trevligt inslag.

Vi träffar på en yngre man, som vi börjar prata med. Berättar vad vi har framför oss och om vårt äventyr upp till Svalbard. Han arbetar som kock i stan, men han har arbetat som fiskare under många år. Hans båt gick mellan Norge, Island, Grönland och Färöarna. Svalbard hade han varit på många gånger och isbjörnar, jajamensan, helt säkert skulle vi få se/träffa på dessa. Han berättade att valar och späckhuggare, det kommer vi definitivt att få se. Bara att ladda kameran. Det kändes kul att prata med honom, han kunde berätta så mycket som vi också kommer få ta del av.

Sedan blev det städning av båt, inne och ute och sedan skön dag i solen.

Eftersom det är röd dag här, är allt stängt, förutom vissa restauranger och pubar. Vi tar en öl ute på kvällen.

Tisdag 21 maj

Vi stannar i Ålesund i dag också. Vi vill ta del av lite handel och shoppinggata.

Promenad, som slutade i lätt regn, så det blev gofika på konditori.

Planerar sedan resten av veckans rutt och äter sedan en god middag på Sjöboa,

en känd Fisk och Skaldjursrestaurang i stan. Fisksoppa, Lätt stekt torsk och musslor (till Stig) och sedan kaffe i båten.

Imorgon ut till ytterskärgården, ca 30nm till ön Ona, 37 bofasta invånare....

Onsdag 22 maj

Här finns inga fjäll och fjordar. Här kan det storma, med vågor som slår över piren.

Det gjorde det i mitten på 1600 talet, då alla hus och de bofasta strök med i en stor flodvåg. Vi ligger som ensam turistbåt längst inne i den pyttelilla hamnen.

Öns enda fiskare lade ut sina första nät just idag, så kanske får vi med oss färsk torsk

I morgon. Vi hittade en fin liten keramikverkstad "alltid öppet", hon visade oss öns karta och berättade att det tog ca 12 min att ta sig runt ön.

I morgon går vi mot Kristinesund.

Distans

Tills nu 650 nm ca

Vi är i höjd med Örnsköldsvik i Sverige.

Till Bodö fr Kristiansund ( inte att förväxla med Kristiansand:)) 290 distans

Då har vi avverkat ca 950 nm.

från Bodö till Tromsö är det sedemera ca 250 nm,

Då har vi under 3 v tid ett antal distans att utforska extra med goda vänner som kommer med flyg från Göteborg till olika destinationer på den Norska Lofoten.

Sedan tillkommer ett åtskilligt antal distansminuter från

Tromsö till Svalbard, Ett senare kapitel.

Från Tromsö till nordliga delen av Svalbard, ca 730 nm. Enkel väg.

Bara så ni vet.

23 maj Kristiansund

Vi satte segel strax utanför hamnen och hade fin segling någon timme, sedan avtog vinden helt, så det blev motorgång. Nu är vi rakt ut i havsbandet och stora chanser att se en eller flera stjärtfenor i vattenytan. Vi hade späckhuggarblick denna tidiga morgon, men icke. Men de kommer.

Då var det dags för en större stad, Kristiansund.

Man kan väl undra vad man skall där och göra? Men vi har ju en plan.

Magnus fyller 20 år på lördag, den 25:e och vi ska flyga hem och vara med på

en överraskningsfest som vi planerat ihop med Frida. Jaaa, det ska bli så kul!

Fredagen ägnades åt en del ärenden. Bl à frisören för både Stig och mig.

Lördag morgon, 6.30 flyger vi mot Göteborg och är åter i båten söndag 19.00.

Allt blev så lyckat!!

Måndag 27 maj

Nu börjar vi få hamnröta och vill ge oss av snarast.

Vi måste först bunkra upp båten och beger oss så mot en större livsmedelsbutik.

Handlat och klart! Solen värmer gott, vi har ett högtryck på gång.

Vi går genom Bremsnesfjorden, drar lite nordost, går innanför ön Tustna och går sedan in i Korsnesfjorden ca 15 nm, sedan in i Sklviksfjorden,lägger oss sedan bakom ön Brådsedtöya. Ingen bra där, så vi går vidare via Strandfjorda, Aursundet och hittar så en liten passage, grunt och smalt, Hammarvik, där vi sedan kom till lilla pittoreska Bogöra. Idag ca 45nm.

Vi blir kvar över tisdagen den 28 :e också, det är fina promenader och fiske som gäller!

Onsdag 29 maj

Då lämnar vi denna ljuvliga plats.

Nu går vi nordväst och ut till Smöla och Veiholmen. Detta ligger längst ut i havsbandet, är känt bland fiskare för mycket bra fiskevatten och för sin gemytlighet.

Skulle ni se inseglingen till Veiholmen på sjökortet, skulle ni tro att ,haha, där kommer dom aldrig in! Kortet är väldigt blått, blått och blått. Med inslag av x och pinnar.

Det är en lång, smal men naturligtvis, utmärkt kanal som leder oss in i en liten, jättefin hamn. Det sista vi gör är att gira babord 90 grader och sedan styrbord 90 grader.

Så lägger vi till vid ännu en flytbrygga.

Naturligtvis ett besök på Hamnkroen, där många fiskarhistorier drogs och vi lyssnade och tog del av råd&tips.

Fantastiskt härlig kväll, så grillen åker fram och vi sitter länge i sittbrunnen och lyssnar på barn som badar i hamnen. Hu, det är inte mer än 12 grader i vattnet.

Torsdag 30 maj

Det är strålande väder och nu laddar vi Ribben med fiskespön, drag och diverse andra attiraljer som ska med på fisket. Solen gassar och havet ligger nästan blankt.

Vi har sjökort med oss som visar oss på de grundflak, där de stora fiskarna finns.

I med lina. Nehej, här var dom inte. Till nästa ställe.

Det dröjer inte länge förrän det börjar rycka i min lina, ojoj, en stor en, är det!

Stig hjälper mig att dra upp, för det är tungt och nu blir det lite darrigt....

Stor torsk har nappat. Den tappar vi tyvärr vi vattenytan, kroken satt inte riktigt i.

Sen händer det! Stigs spö börjar rycka, och det ordentligt. Hela spöet böjer sig och båten börjar röra sig! Fisken drar oss! Stig uttrycker diverse starka ord, det här är grejer det!! Dragkamp pågår en stund, svårt att säga hur länge, men slutligen kommer fisken upp till ytan och -Herrejösses! det är en hälleflundra av den största sorten!, -Hjälp, vi får aldrig upp den i båten, ropar jag, båten välter då! Den SKA UPP, morrar Stig och upp kom den, tog upp större delen av durken och förde ett himla liv hela vägen hem.

Nu är historien inte riktigt slut, för hem kom vi inte som vi tänkt. Motorn lade av och det var bara att börja ro tillbaka. Vi är ca 2 nm ut och det är strömt. På rena adrenalinet ror Stig tillbaka till båten, där vi stolt uppvisade Norges fina fisk, en Hälleflundra på ca 30 kg, 120 cm lång och som på Norska heter Kveite.

Arbete med styckning påbörjas och Stig skär fina kotlettbitar i diverse storlekar.

In i frysen, gratis mat länge! Vi tillagar en rejäl bit i ugnen på kvällen, sååå gott!

Fredag den 31 maj

Tidvatten. Det måste man ha med i beräkningarna, speciellt när man ligger på ett ställe som Veiholmen, med den långa smala och grunda inseglingen. Upp kl 05.30 för att gå ut kl 06.00. Fin morgon, kaffe på. Nu går vi vidare norrut.

Vi anländer Brönöysund efter ca 40 nm, en plats väster om Trondheim ute i havsbandet.

Inte säkert att vi gått hit om vi inte blivit rekommenderade, men väldigt nöjda att det blev så. Underbart väder, fin bryggplats och en väldigt charmig restaurang precis intill.

Färska räkor, det ville vi ha.

Det visar sig att förutom en trevlig norsk restauranchef, så arbetar där 3 ungdomar från Åre! De var inte från Åre, men säsongsarbetade där vintertid och nu i Norge under sommaren. Hur trevliga som helst! Vad de tjänar ska vi inte nämna, men oj oj oj.

Vi drog till med färska kräftor där på kvällen också. Jättemodell och sååå goda.

Lördag 1 juni

Hyrde cyklar och tog med kaffetermos. Det är släkträff på restaurangen i kväll och bryggan fylls snabbt på med motorbåtar från olika håll. Många att prata med och många är nyfikna på vad den svenske segelbåten är på väg. Kul och trevlig kväll!

Söndag 2 juni

Vi lämnar hamn och går mot Lysöysund. Hujedamej så tråkig hamn.

Växlande vid, lätt segling och mmestadels mulet

Middag och film på Anorak, sen natti, natti.

Måndag 3 juni

Fin segling hela dagen! Vi styr norrut, 35 nm och går till Basseker. Mysig liten hamn och här känns trivsamt, ICA ligger precis intill bryggan, så diverse handel blir det.

De berättar att kung Harald och drottning Sonja anländer dit på onsdag. Celebert besök minsann. Promenad och till kvällen kyckling i ugn.

I morgon, vidare norrut.

Stig uppskattar att vi gått ca 1000 distans inkl alla avstickare i olika fjordar och ut bland öar. Hur gick det till?

Då går vi in på den 5:e veckan....

Tisdag 4 juni

Då seglar vi vidare och vårt nästa mål är Utvorda.

Vind omkring nv, 13-14 m/s. Det rullar på bra. Det blåser upp rejält och de salta vågorna slår upp över båten. Det går så snabbt upp från 8 m/s till 14 m/s. Det är verkligen skillnad på vågor hemma i våra vatten och här.

Det är regn och bus i luften, uschligt, helt enkelt. Det är dramatisk känsla.

Vi har tagit ut en rutt som innebär att gå genom trånga skär och kanaler, det här känns spännande. Fint är det, ljuvlig natur, lungt och fridfullt.

Nu blir passagerna riktigt trånga. Vi har ju koll på kortet, så klart, men det känns sådär när det kryper ner mot 3 meter, där kortet säger 5.

Här vill vi inte bli sittande, så back och vända. Det är strömt, men Anorak är med på noterna.

Det blir till att gå lite utanför kobbar och skär.

Utvorda är ett litet ställe som, ja, vad gör man här?

Tomt, tyst, öde, stängt. I morgon går vi mot Rörvik.

Onsdag 5 juni

Upptäcker då att generatorn inte startar! Va nu då? Felsök, felsök, felsök.

Mastervolt - vem fixar och hur fort?

Stig och telefon och HR. Slutar i alla fall med att ny vattenpump till generatorn kan levereras till Bodö onsdag v 24, inklusive mekaniker.

Vi angör Rörvik 30 distans senare, i växlande vind. Trist stad. Eller var det det trista vädret eller stämningen över den havererade generatorn?

Torsdag 6 juni

Svenska Nationaldagen! Sol, värme och 45 dm framför oss i lätt vind, från nv.

Helt fantastisk miljö (igen). Det är så vacker, höga fjäll, gårdar i dalsänkor, som badar i sol och grönska. 20-25,grader. Vi ser en valfena, av mindre sort och hör ett urblås, det är magiskt.

Kameran går varm. Brönnöysund är jättefint. Vi ligger fint intill stadsgatan, som är lugn och trivsam. Bunkra och promenad.

"De sju systrar" Sju bergstoppar på väg norrut mot Sandnessjoen

Fredag 7 juni

Tidig morgonpromenad. Skön sol som värmer och vi går iväg vid 8.30.

Svag växlande, nordlig n/v vind. Vi sätter segel, men havet vill ligga blankt efter ett tag, så vi går vidare för motor.

Vi går mot Sandsnessjoen och anländer 38dm senare.

Räkbåt har just lagt till och Stig släpper allt han har för händerna och är snabbt tillbaka med 1,6 kg färska räkor som vi dukar upp till sen lunch. Kan inte bli bättre.

Promenad upp på byns gator och vi går in på ett galleri, där vi träffar på den konstnären som målar och ställer ut sina tavlor där Elling Andersen, heter han. Det är många färgstarka och dramatiska motiv från den norska kusten, havet och bergen. Han berättar många spännande historier ur det verkliga livet. Efter en del samspråk, är vi överens om att han ska få måla Anorak på sin färd upp efter kusten till Lofoten och Svalbard. Han kom ner till hamnen senare på kvällen för att fotografera och memorera båten. Detta blir spännande att se.

Vi hittar en restaurang med Scandinaviskt kök och trevlig atmosfär (vilka inte är många efter den norska norra kusten) svensk tjej från Karlstad som hovmästare och vi äter en mycket god And till middag.

Lördag 8 juni

Det regnar och är dimma. Hela dagen. Vi styr mot Saelsoysvika. 40dm, svag vind. Idylliskt med liten lanthandel (älskar det ordet). Lite mat och promenad.

Molnen lättar, solen kommer fram och det blir en väldigt fin kväll, helt stilla och tid för många fina foton.Grillen kommer fram och det blir en god middag i sittbrunnen.

......sen, senare på kvällen, händer något märkligt. Vid 22.30 känner vi lite vågsvall, hör lite röster från bryggan och vi tittar naturligtvis upp.

Intill bryggan, (den lilla som är) 20 meter ifrån oss,, har en liten vacker salongsbåt lagt till. Där är ett 10 tal marin klädda personer, Norska flaggan och Drottning Sonja!!

Här? Nu? Varför? Sonja och hennes följe hälsar på hos de paret som har Lanthandeln, de har träffats här förut och Sonja gillade detta ställe och ville komma hit igen, på hennes tripp efter kusten. Vi vinkar glatt och hon vinkar glatt tillbaka till oss och svenskbåten, när hon går ombord på sin båt och åker tillbaka till den väntande kungabåten som ligger på redden längre ut. Vi gnuggar oss i ögonen och undrar om detta verkligen var på riktigt?

Bildbevis finns.

Söndag 9 juni

Nu blir det ett mindre skutt, från Saeloysvika till Rödoya, Koppargården. 7 dm, tufft.

Men, på vägen dit gick vi in i små fjordar, ankarvikar med sandstränder, den fantastiska Nordfjorden med Svartisen, Europas 2:à största glaciär, helt otrolig syn.

När vi närmar oss Rödoya, kommer vi närmare den skarpa, höga klippas som basejumpers hoppar ut ifrån. Helt galet. Promenad med ljud ifrån örn med ungar.

Koppargården är en väldigt gammal gård som sedan 15 år är restaurerat och omgjort till trevlig restaurang i 1900 tals stil, gamla anor och ett mycket fint kök. Det blev 2012 utnämnt till Norges bästa gästgiveri.

Måndag 10 juni - vi går in på 6:e veckan.....

Mot Inngyr i 8-12 m/s nordligt, regn, dimma och ruskigt värre.

På med varma kläder, för det är inte mer än + 7 grader.

Vi drar ut genuan när vi går lite mer nordväst. Skönt att segla.

BODÖ!

Efter 1200 distans och 36 dagar angör vi Bodö.

1:a etappen - check!

Vi har med oss så fantastiska dagar, så många upplevelser och så mycket äventyr.

Snart firar vi Midsommar och efter det kommer goda vänner för att följa med oss ut till Lofoten, där vi kommer tillbringa ca 3 veckor!

Ett litet bildgalleri!

Still in BODÖ....

Bodö är en väldigt trevlig hamn att stanna till på någrra extra dagar. Vattenpumpen till generatorn är fixad, vår utombordare är på service och den är klar på måndag, sedan är vi redo för nya äventyr. I Bodö har vi tagit del av Havnedagarna. där det har ätits lufsa,grillats lax och tittats på båtar. Inte illa alls.

Till veckan går vi upp till Kjerringöya, där vi firar Midsommar. Sedan går vi tillbaka till Bodö för att hämta upp Karlssons! Det ska bli sååå kul med vänner ombord! Vi lossar söndag kväll mot Lofoten! Yes.

Vi har träffat så mycket trevliga människor! Här i Bodö har det angjort en hel del segelbåtar, norrmän naturligtvis, holländare, fransmän och ett engelsk par som vi inviterade till Anorak. De heter Mike och Helen Norris och är ett fantastisk trevligt, erfaret och mycket roligt seglarpar. Vi berättade så många historier för varandra, skrattade och bytte mycket erfarenheter om segling, platser, livet, familjerna och relationer. De har gått iväg till Lofoten och går sedan över till Svalbard den 1:a juli.Numera skriver vi mail tll varandra, sms:ar och Helene och jag är vänner på Facebook! Tänk så spännande det är att möta andra människor.

Mera bilder.....

Kjerringöya

Vi gjorde loss och målet var Kjerringöya, 18 dm norrut. Det såg trevlig och genuint ut i Havneguiden, så där skulle vi nog kunna tillbringa några dagar, tills vi skulle återvända till Bodö och Karlssons.

Ett norskt par, som vi träffat under resans gång på olika platser, går samtidigt. De vill att vi ska fotografera deras genacker, så då gör vi det. Ser fint ut.

Sedan är det dags för oss att sätta segel, fin vind idag, så storen går ut. När vi ska trycka ut genuan, händer ingenting. Ett gnällande ljud är det enda som kommer fram. Provar flera gånger, Stig drar i skot och profil, men icke.

Va nu ? Vad gör vi?

Ingen bra ide att tro att vi kan mecka med detta på Kjerringöy? Vad finns där att tillgå i form av tillbehör och mekanik.

Back to Bodö. Hej hej, bara vi igen...

Felsök.

Mekanikfel? Elfel? Hydraulikfel eller helfel?

Det blir fram och tillbaka, försök med hit och dit och det konstateras sedemera att själva knappen till genua-ut på panelen är ur funktion.

Knapp levereras mellan olika adresser i Gbg och hamnar så hos Mats Karsson, som tar med den på söndag!

Stig kunde således temporärt fixa till denna funktion, så genuan går att använda.

Vi fick några timmar senare, således en fin segling upp till Kjerringöya.

Kjerringöya

Kjerringöya är en fanastiskt fin och vacker plats. Här finns härliga promenader, sandstränder (!), höga snöklädda fjäll, havsörnar som seglar i luften, grindvalar i flock simmandes utanför hamnen, samt FISK!

Stig rensar och filéar, vänder sedan fisken i mjöl, salt och vitpeppar.

Steker sedan i smör och serverar med nykokt färskpotatis.

Himmelskt gott!

Vi packar ribben med fiskeutrustning och ett glatt humör. Här ska fiskas! Det tar 1 minut innan det nappar. Jag får en stor torsk först, sedan tar Stig en likandan (något mindre) sedan plockar vi upp 5 stycken. Mer kan vi ju inte göra av med. Men sååå kul!

Kjerringöy, Midsommar och Bryggopera!

Härlig sommardag på Midsommrafton! Solen gassar i sittbrunnen och jag smyger ut för att plocka lite blomster. Sedan förbereder vi med att göra Jansons frestelse, köttbullar, ägghalvor och allt annat gott som hör midsommarlunchen till. Stig har köpt biljetter till kvällens begivenhet, BRYGGOPERA, vad nu det kan vara.? En fantastisk ensamble, bestående av mor, dotter, son med sambo, spelandes dragspel, som enda instrument, till en skön blandning sånger ur operetter och musicaler. Vi är ett 100 tal personer som tar en öl eller ett glas vin i en lokal med träbänkar och en bar, direkt på bryggan . Häftigt inslag i Midsommarnatten.på Kjerringöya.

Tack!

Å så kom då äntligen Karssons...!

24 juni

Vi lade loss kl 06.00 och lade kursen lite nordväst, ca 50 dm mot Lofoten och en hamn som heter Soervågen. Ingen vind, så det blev motorgång. Med varsin kaffekopp i handen, njöt vi i den tidiga morgontimmen. Det är vid sådana här tillfällen, som det är stora möjligheter att få se val och späckhuggare. Så spejarblicken är på.

Efter halva distansen, kom mera vind, så då åkte segel upp. Härligt!

Vi närmar oss Lofotens kust, ser de fantastiska bergen som på en hel rad.

Men först ska vi fiska! Fram med redskap, fiskespön och drag. Och håv.

Det dröjer inte länge innan Helena får napp! Stooor fisk är det! En torsk, jippi!

Den har för avsikt att inte komma upp, den är nästan loss ur kroken, när Helena kastar sig ner på däck, tar sig under mantågsvajern och fångar upp den med håven. Stor dramatik. En sej blir nästa fisk. Det här är kul!

Mats spö böjer sig, här är det också tungt. Kamp utspelar sig och det rycks och dras från både fiskens sida och Mats. Upp kommer den, men vad är det för fisk?!

Hm, liknar en torsk, men ändå inte. Stor och tung rackare.

Det blir fiskboken när vi kommer i land. Brosme är namnet på fisken.

Vi googlar och den visar sig vara en torskfisk, men finns på 50-1000 meters djup.

Fast, vitt kött och jättegott! Fisk till middag alltså.

25 juni

Då går Anorak vidare norrut ca 20 distans. Lite regn i luften, men vind. Så vi seglar.

Vi tittar in i hamnarna Reine och Sund, där kan vi inte ligga, det är för grunt eller så är det för lågt liggande kablar i luften.

Vi angör Nusfjord. Om Nusfjord finns mycket att berätta, men det skulle ta mycket plats. Genuint fiskesamhälle med mycket historia. Hit kommer busslaster med turister, betalar "inträde" . Man har bevarat och rustat upp för de intäkterna.

Googla gärna om ni är intresserade.

Vi ligger vid kaj med däck. Tidvattnet gör att vi får använda vår stege för att komma upp på land. Nivåskillnaden är påtaglig mellan låg och högvatten.

26juni

Då går vi mot Hennigsvaer. Ca 10 distans, inga långa skutt här inte.

Vi fiskar på grundflak på 30-50 meter. Jag får ett jättenapp!! Detta är något stort och tungt....! Stig får rycka in och hjälpa till att ta upp den. Jodå, nu pratar vi torsk! Stig tar också upp 2 torskar ( av ngt mindre storlek än min) Men oj, vilken lyx att även denna kväll servera färsk, egenfångad fisk!

Trevlig hamn, vi ligger intill Fiskekrogen ( som inte blev rika på oss den kvällen).

27 juni

Då blir nästa angöring Svolvaer. Svaga vindar och sol. Karlssons har buss att passa på fredag morgon, så bäst att få till en bra plats där. Vi cirkulerar en stund för att få till en bra plats, hamnen ser stor ut, men platserna är begränsade och det är grunt på många ställen. Härligt sommarväder, promenad på stan och god middag på krogen på kvällen. Åh, vad dessa dagar har gått fort. Men oj, så trevligt att ha Helena och Mats ombord!

28 juni

Buss från Solvaer till Harstad, flyg till Oslo och bussen till Gbg.

De har en lång dag framför sig.

God tur hem önskar vi dem och tack för att ni ville komma och segla ihop med oss i det vackra Lofoten!

TACK snälla och goa Mats och Helena för att ni ville dela vårt äventyr och segla med oss på härliga Lofoten!

Å så har Emma och Moe checkat in....!

Måndag 1 juli

Solen strålar i sittbrunnen på Anorak. Vi har beslutat att ligga kvar i Solvaer den dagen, för ungdomarna ville titta närmare på stan. Härlig dag, lunch på stan, lite bunkring och shopping ihop. På kvällen, vid 21.30 tar Moe och Emma på sig träningskläder, för att ta sig bort mot "Getberget", ca 800 m högt och känt bland klättrarentusiaster.

Finns med i alla guideböcker om Lofoten.

De klättar upp en bit, ringer oss och vinkar. Vi ser små prickar efter bergssidan.

Efter ett par timmar är de uppe på toppen.....Moe står absolut högst upp, det ser både jättehäftigt ut och läskigt. De ringer på FaceTime, så vi får se den otroliga vyn däruppifrån. Sedan börjar de klättra ner. Klockan 1.30 är de hemma i båten.

"Liten promenad till berget" slutade med 4,5 timmes avancerad bergsklättring.....

Jäkla ungar.

Tisdag 2 juli

Vi går lite söderut, tillbaka till Hennin svaer. Vi gillade den lilla hamnen, så det vill vi visa ungdomarna. Väder och vind bra. Promenad, gofika och sen kväll i sittbrunnen.

Onsdag 3 juli

Skrova. Lite nordost. Lätt regn i luften, växlande vind.

En ö som är Norges och Lofotens centrum för valfångst. Moe tar in en valpizza vid lunchen.....han var lite blek om nosen sen. Sedan är det dags för fiske! Stig och Moe packar ihop redskap och spön, ger sig sen ut bland kobbar och skär. De blir borta en stund, som sen blir lite längre.....men visst! Hem kommer två nöjda fiskare med 4 torskar och 2 sej. Ojoj, det blir stekt torsk till middag idag. Igen, mums.

Trevliga promenader och en väldigt lång historia om Pelle, en liten moderslös kattunge, ca 4 veckor som grep tag om våra hjärtan, särskilt Emmas. Var nästan livlös när vi såg den, men Emma pysslade om den, matade den med räk och kräftost (hm ?), så den piggnade till lite efter ett tag.

Torsdag 4 juli

Härligt väder, soligt och varmt. Nu vill vi hitta en naturhamn. Stig har plockat ut ett par alternativ, så vi går lite norrut.

Nu är det bleke, chans att se fenor i vattnet!

Här inträffar det som man aldrig tror ska hända. Vi ser 2 havsörnar i luften, intill en bergskamm. Det räcker inte med dessa, det svävar fler däruppe.....totalt ser vi 9 fantastiska havsörnar, de cirkukerar länge däruppe, innan de försvinner bort bakom bergstopparna. Vi är helt förstummade.

När vi hämtat oss från detta, händer andra fantastiska saker.

Fenor i vattnet! Jaaaa!

Stig ropar och vi ser många svarta fenor och runda ryggar i vattnet.

De simmar fort. Vi tror först att det är Späckhuggare, men de ör för små för att vara det. Det är delfiner, modell större, svart på ryggen och ljusare undertill. Många och de jagar fisk i stimm, precis intill båten. Det är så häftigt!

Gullvika- en lite lagun som måste ingå i historiens mest magiska naturhamnar.

Det gör nästan ont att se allt detta ljuvliga. En lagun, kristallklart vatten, vi ser fiskarna hoppa, Emma ser torskarna simma i vattnet intill jollen, bergstopparna reser sig mot himlen, vi ror i land, fotar magiska bilder och solen värmer oss långt in på natten.

Fredag 5 juli

Nu är det regnställ och stövlar på. Vinden har ökat och planen är att gå tillbaka till Solvaer, för att få en bra plats vid bryggan. Prognosen säger att vi kan vänta upp till 19 m/s. Inte bra. Vi angör Svolvaer i blåst och regn, men får en bra och skyddad plats.

Vi har en lugn eftermiddag, äter en god lunch på stan och tar en tupplur på eftermiddagen. Det är omslag i vädret på gång.

Lördag 6 juli.

Det städas och packas och Anorak får en yttre recond.

Men hur fort har denna vecka också gått?! Vi har haft det såå mysigt och trevligt med Emma och Moe! TACK VÅRA SÖTA UNGDOMAR FÖR ATT NI VILLE SEGLA MED OSS!!

Många många fler fina bilder kommer inom kort...!

Dags för Hans , Karin och Moa Cedhagen!

Söndagen 7 juli

Då var det dags för fam Cedhagen att gå ombord på Anorak för en vecka.

Vi mötte dem vid bussen i Svolvaer kl 20. 00.

Härligt att se Karin, Hans och Moa!

Det var så länge sedan och vad är en sommar utan dem!

Det blev lite mat i sittbrunnen, prat och uppdateringar om vad som hänt hemma och vi berättade vad vi upplevt under vår resa hittills. Kul!

Det bäddades och packades upp, sedan natti.

Måndag 8 juli

Upp och bunkra!

Vädret helt ok, trots ganska dåliga utsikter för den kommande veckan. Det blåser ca 10 m/s, det är uppehåll, så vi bestämmer oss för att gå till Skrova. Det är 12 dm nordväst, (vi var där med Emma och Moe också) men det känns bra att vara lite på väg i alla fall.

Vi har ett schema denna vecka, som vi måste följa. Ca 140 dm till Tromsö och vi måste vara där på lördag. Vi lossar och går iväg.

Vi lägger till vid den lilla flytbryggan , äter lite lunch och rustar oss för promenad. Men först tittar vi till Pelle. Och visst är han där, den lilla kattungen. Det blir lite räk och kräftost, som han smaskar i sig. Vi skickar ett kort på Pelle till Emma också.

Det blir en långpromenad upp runt berget, ner på de fantastiska sandstränderna som Skrova är känt för. Vi hittar stora spår i sanden, av havsörn. Tupplur efter det.

Hans promenerar vidare och kommer tillbaka med upplysningen om att det finns plats för oss ännu längre in och mer skyddat in i hamnen. Det kommer att blåsa upp rejält och Stig anser att det blir bäst att flytta oss ditåt. Det blir att angöra vid kaj, så nu blir det till att hålla reda på tidvattnet. Busväder kommer, vind upp till 16-18 m/s och regn. Huu.

Det är varmt och gott i båten, vi äter god middag och sedan är det god natt.

Trodde vi. Vatten strömmar in i förpiken, ner via skylight och skott. Vad är nu detta?

Ut med täcken, kläder och packning! Stig får till en tillfällig tätning till ventilen på däck, där problemet verkar vara och Karin hänger täcken och textilier på tork i salongen.....

Fin start på denna veckan....

Tisdag 9 juli

Problemlösning. Ventiler, packningar, tätningar.

Fel hittas, sikaflex fram och ventil och gångar tätas.

Vi planerar gå vidare på eftermiddagen, vinden ska lägga sig och molntäcket skall spricka upp. Det blir en sen kvällssegling. Blir bra det med.

Så går vi vidare. Norröver såklart, 45 dm i regn, regn, regn. Cedhagens får smaka på en riktig ruskig dag till sjöss. Men vi tuffar på och angör Lödingen sent på eftermiddagen.

Fint intill flytbryggan, det är bleke och stilla. Vi tar en titt på byen och börjar så att laga middag, men hinner inte så långt innan vinden vänder, ökar och stora vågor går in i hamnen. Sjutton också.....vi får avbryta och hitta ny plats att förtöja på. Det blir vid kaj.

Inte lika stämningsfullt, då det är ngn slags industri och verkstad intill, som kl 7 på morgonen knackar på och berättar att de nu ska spola kajen.....

Bara att packa ihop. Vi går tillbaka till flytbryggan, där vi kan avluta vår frukost och göra oss klara för avfärd.

Onsdag 10 juli

Prognosen säger sv 6-8. Bra vind och SOL och vi har 45 dm framför oss.

Med kaffekopp i handen styr vi upp mot Tjeldfjorden. Den är lång och bitvis ganska smal.

Fantastiska berg på var sida, fina sandstränder och en fröjd för öga och sinne.

Upp mot Harstad ökar vinden. Vi får 14-16 m/s. Oväntat, men det blir skön segling i slör, i turkost vatten och vi angör Engenes.

Blåsigt väder= filmtaim. Stig, Karin och jag avslutar kvällen med några dansmoves efter filmen Love Actually. Hans suckar.

Torsdag 11 juli

Dagens distans, 40. Fin sydväst och segel upp. Uppehåll, solen tittar fram och vi mår toppen! Fantastiska vyer. Berg och åter berg. Dalsänkor med små gårdar eller bara ett enstaka hus i. Underbar fjord. Strimmor av sol tar sig genom molnen och den turkosa färgen i vattnet bli nästan som om vi vore i Karibien. Då är det dags att fiska....

Stig letar upp grundflak på sisådär 35-50 meter. Där går de stora torskarna. Han garanterar det. Visst nappar det! Moa drar upp den första fisken, en rackans fin sej!

Karin är redo med håv och tar säkert av kroken.

Sen ramlar det på. 6 fiskar rensas av Moa och Stig, det blir gomiddag i Gibostad.

Vi är i höjd med Murmansk. Bara så ni vet.

Fredag 12 juli

Vi ligger kvar i Gibostad idag. Det är 25 dm till Tromsö, så vi kan unna oss denna dag.

Solen strålar från en klarblå himmel, det är otroligt fint här, med höga fjäll runt om, långa fina sandstränder och nu så ska det promeneras! Vi packar ryggsäck med kaffe, Karin och Moa gör smörgåsar och snart vandrar vi på. Härlig promenad efter stranden, upp bland hus och trädgårdar, in i skogen och upp på berget bland myrar och dvärgbjörkar. Hur gott är det då inte med en kopp kaffe och ostsmörgås? Efter 3 timmars tur, lägger vi oss på Anoraks däck och bara solar. Ikväll blir det Indiskt till middag.

Hans värmer upp med att fixa ihop Tandoorimarinad.

Lördag 13 juli

6.30 lämnar vi Gibostad och styr norrut, mot Tromsö, 28dm.

Ingen vind, kallt, bergens toppar höljda i dimma, men inget regn, som egentligen var utlovat. Vi går för motor hela vägen. Framme 10.30.

Får en bra plats intill torget. Vi tar en sväng på byn, inhandlar vad som skall ätas till moddag och har en lugn eftermiddag. Har inte Karin shoppingblicken på?

Här ska Anorak ligga till nästa lördag den 20 juli, då vi går mot Svalbard, men innan dess, på torsdag kommer vår nya besättning .

TACK, sköna. härliga och trevliga familjen Cedhagen för en fantastisk vecka från Svolvaer till Tromsö!

TROMSÖ- efter 70 dagar till sjöss och ett stort antal fantastiska platser på den Norska västkusten, på Lofoten, Ofoten och hela vägen upp till Tromsö!

DÅ VAR DET DAGS ATT GÖRA LOSS FÖR AVSEGLING TILL SPETSBERGEN, SVALBARD OCH NORRA ISHAVET!

Med besättningen som består av; Kerstin, Mats N, Ulla, Stig, Mats R och Marie! Samt vår Hallberg Rassy 54 s/y Anorak

Vi kommer att skriva vår blogg och berättelser från vårt Polaräventyr i mitten av augusti!

Samt med massor av bilder!!

Tromsö till Longyearbyen

En överfart på 550 distans och med blandade seglingsförhållanden som varade i 3 dygn.

Mot Svalbard!

Torsdag 19 juli

Då börjar det dra ihop sig.

Vi möter Marie, Mats R, Kerstin och Mats N vid torget i Tromsö. Stora kramen!

Nu pratar vi packning.....men oj, nu är det på riktigt.

Det stuvas in i Anorak och tro det eller ej, allt går in i skåp och luckor, väskor försvinner och sovsäckarna ligger på plats i varje koj.

Vi tar ett glas bubbel och pratar i mun på varandra om vad både vi och dom upplevt under sommaren och det är ju en hel del för alla. Sedan blir det Pizzaslizes för hela slanten, alla är hungriga och speciellt vår besättning som rest från tidig morgon.

Liten tripp på stan och en tidig kväll i koj.

Fredag 20 juli

Tidig frukost och genomgång av båten, både inne och ute. Stig går igenom säkerhetsrutiner, det är ju en del på en sådan här typ av segling. Vaktgång och schema skrivs ned för de kommande 6 dygnen av Marie. Instrumenten som alla måste känna till. Alla är med och det är mycket att tänka på. Vi tjejer skriver inköpslista och planerar middagar för 4-5 dagar.

Handlar, lagar mat och förbereder sjö/vaktkojer.

Vädret säger att vi går på lördag, ut till Skervsöy, ca 50 distans norrut, för att invänta gynnsammare väder på söndag morgon. Vi träffar på en holländare, en man och hans dotter, som också ska segla över till Svalbard. Denna "Katharos" träffade Stig även på i Tromsö och när man är " i samma båt" är det väldigt lätt att skapa vänskapsband och känna samhörighet . "Katharos" är en snabbseglande aluminiumbåt och intentionerna säger att han kommer att segla mycket snabbare än oss över Barens Hav.

"Katharos" går iväg 4 timmar efter oss för att invänta bra segelvindar.

Han kommer bli varse.

Söndag-onsdag 24 juli.

Vi laddar med stor frukost och det är en viss spänning i luften. Vi går för motor genom Lopphavet och ser berg och land försvinna bakom oss.

Vi får olika typer av väder, men inget som vi inte klarar av. Vi ser minkval, delfiner, stormfåglar och lunnefåglar. Det är äventyr bara det. 250 distans senare dyker Björnöya upp som ett svart spöke, med dimmoln som ligger tunga över toppen.

150 dm senare ser vi Spetsbergen i solljus. Det är förtrollande. Av någon anledning känns det som vi nästan är framme, fast det är 150 distans kvar till vår destination. Vi har tuff segling med vind och stora böljande och stampande vågor mot oss och vi ser snötäckta bergstoppar vid vår sida, hela vägen. Efter exakt 3 dygn och 550 distansminuter når vi Longyearbyen på Svalbard.

Vi angör Longyearbyen onsdag förmiddag och det känns väldigt bra! Dessutom har jag födelsedag och firas med en god kopp kaffe, Stigs fantastiskt goda båtbakade tårta och snodda blommor (?hm) och paket. Såå mysigt!

Det städas, vädras och duschas. Sedan vill vi se på stan, som ser ut som en tavla från Alaska. Sysselmannen skall besökas, Stig går dit och går igenom den tripp som vi har satt ut och ser över de förhållningsregler som gäller.Promenad upp till byn och hittar den butik där vapen skall avhämtas. Detta är ganska overkligt, men våra män verkar gilla läget. Akta er, här kommer vi storstadscowboys. Det här med isbjörnar är verkligen på riktigt. Sysselmannen berättar att en isbjörn gick in i Ålesund i förra veckan, 30 meter från människor i stan. Den skrämdes bort. Men huu, det vill vi inte vara med om. Eller?

Vapen måste bäras och användas, om så måste, på land.

"Katharos" angör Longyearbyen 12 timmar efter oss.

Hipp Hipp Hurra, på min födelsedag!!

25/7-1/8

Sedan följer en dryg veckas spännande dagar. Det är inte bara spännande, det är overkligt på något sätt. Starka intryck. Alla höga, snötäckta bergstoppar, glaciärer och breer.

De är märkligt blå i sin is och oändligt stora och massiva. Det är 2-4 grader, det är kallt. Vi är varmt och säkert klädda i våra flytoveraller och alla bär mössa, vantar och varma stövlar.

Vi går ut i Isfjorden och har som målsättning att komma till Tryggohamna, vår första ankringsnatt i Svalbard. Det är 10-15 meter längst inne i bukten, lerig botten och vi får jobba lite för att få till en säker ankring. Vi känner av fallvindar, de kommer plötsligt och överraskande och det rister i båt och kätting. Det blir ändå en god natts sömn.

Under de kommande dagarna kommer vi till Eidembukta, går runt Polyponteen, där vi ser stora, goa och sömniga valrossar. Vi kommer nära och de vänder upp de stora, väldiga betarna lite stöddigt mot oss. Vi går till Selvågen, där vi under natten hade både is och ankarvakt. Vi känner starka fallvindar och det är ett flertal iskroppar som rör sig och närmar sig oroväckande nära båten.

Engelsbukta. Skön ankringsplats i ett turkosgrönt vatten. Vi äter lite lunch och sover middag. Sedan rustar vi för promenad. Ut i gummibåten och upp på strandkanten. Vi går ut på en 4 timmars fantastisk vandring efter strandkant, stenar, hedar, stenrös och ut mot den isbreen som sträcker sig ner som ett brett istäcke ner mot havsytan. På vägen ser vi fjällren, fjällräv, labb och andra fåglar som vi sedan får slå upp i fågelboken. Sälar i massor som simmar glatt i en lite lagun intill breens fot. Och sist och inte minst stora spår av isbjörn....! Helt fantastiskt. Och lite darrigt De finns här precis intill oss.

Kvällen är magiskt. Klockan är midnatt och vi hör ett frustande ljud vid vattenytan lite längre bort. Är det val? Nej, det är valrossar! 7-8 stycken som letar sig fram i vattnet efter musslor. De verkar lekfulla och ser väldigt lätta ut när de simmar fram i vattnet.

Vi kan inte gå och lägga oss. Vi sitter uppe tills klockan närmar sig 2 och ser detta fantastiska ske 50 meter ifrån oss.

Nästan som på TV.

Sedan tog vi ett beslut att gå ett långt ben upp till Magdalenafjorden och Trinityhamnen och Graveneset, en historisk gravplats för holländska valfångare under 17 och 1800 talet. Finns också att läsa mer om. Platsen är inhängnad och bevakas hårt av bl a ilskna tärnor. Fågellivet är stort och fågelboken används flitigt.

Vi gör en gummibåtsexpedition till den enormt stora breen som mullrar i bakrunden. Vi kryssar bland iskroppar, det är vackert, men lite läskigt. Man får inte gå närmare än 200 meter från breer, så vi stannar till när vi tror att avståndet är ok. Det är ett oerhört starkt ljud när den kalvar och ismassor dunsar ner i vattnet. Massor av is och vatten slår upp och man förstår faran i att vara för nära.

Vi går till Virgohamna, där hela historien och ödet om Andrees ballongfärd finns bevarat på så sätt att ett helt område är som ett slagfält av delar från luftballong och linor, ställningar och ramper och som bevittnar vad som hände där, när den första Nordpolsexpeditionen med luftballongen "Örnen" över Nordpolen 1897 ägde rum. Det finns mycket att läsa om denna olycksaliga expedition på Dansköya, på www.ub.gu.se (bl à) som slutade i krashlandning. Kvarlevorna av denna trio, som vandrade över pack- isen, hittades 1930 på Vitön, öster om Spetsbergen.

Vi vandrar bort över stenar, små som stora och går upp på en bergsknalle med fin utsikt över den bukt och den ankringsplats vi har för Anorak.

Ett 30 tal sälar simmar runt i en damm strax intill. De är ganska lekfulla, hoppar i vattnet, plaskar runt, för att sedan vila upp sig på en skön sten.

Vi fotar mycket, bara sitter och tittar och njuter av omgivningarna.

När vi sakta går tillbaka till vår gummibåten, HÄNDER DET.....!

Marie stannar upp, pekar ut i vattnet och väser -" En Bjööörn...."

Jodå, där är han. Den vita, fruktade ISBJÖRNEN. Den är otroligt stor, vit med svart nos och vacker, simmandes med kraftfulla labbar. Målet är sälarna. Isbjörnens huvudsakliga föda. Björnen vänder sin nos upp i luften och vädrar oss. Han har koll.

Vi stannar upp, lite förlamade, med snabbt stigande adrenalinhalt och NU är läget allvarligt.

Vi står stilla, vågar ta fram kameror och fota. Mats N har sinnesnärvaro att filma den.

Stig och Mats R har sina gevär på ryggen och vet vad som gäller, ifall björnen skulle få för sig att ändra sin plan och ta vägen förbi oss på stranden.....

Jollen ligger uppdragen vid stenarna ca 100 meter bort och vi ber till högre makter att björnen inte varit för nyfiken på den. Det händer att jollar blir hårt åtgångna av ramar och bett och därmed satta ur bruk, men det har inte hänt denna gång.

Snabbt på med flytoverallerna och jag lovar, så snabbt har de aldrig kommit på förut.

Vi kommer iväg och styr mot Anoraks akter där badbryggan kommer ner i vattnet och vi tar oss upp i båten. Phu. Men vilken upplevelse. Detta är höjdpunkten för hela vår Expediton, helt klart. Vi är upprymda och nöjda. Nu kan vi påbörja vår segling hemåt.

Tyvärr tar inte webs.com med filmerna.

Långt ben mot Longarbyen, 120 dm. Vi rundar Dansköya norrut, vi är inte långt från 80:e breddgraden nu. Vi går igenom iskroppar som ligger tätt i dimma. Det är kallt och lite kusligt. Vi måste ha isspanare på fördäck som guidar Stig framåt. Det blir ett slags slalom som tar oss förbi stora breer och höga berg. Vi går förbi den otroligt magnifika breen Smeerenburg. Man blir helt hänförd.

Vi går rakt mot Longarbyen nu, 120 dm.

Vi går på vårt vaktsystem och har en natt framför oss.

Vi angör Longarbyen tidigt på morgonen. Dusch och frukost. Gevär skall åtelämnas.

Väderfönstret säger att vi måste i morgon bitti. Vi kollar med meterlogen på telefon i Tromsö. Det kommer mycket mer vind och ovisst väder framöver och vi har en tid att anpassa oss efter. Vi samlar ihop oss och förbereder oss för översegling. Lunch tillsammans på byn, vi tjejer går och handlar och nu måste Anorak tankas och rustas.

Avgång torsdag 1/8 mot Norska kusten.

Mot Norska kusten

Gribfiler checkas igen. Vi avseglar tidigt och är i gång med vaktlagen.Det är en lång väg efter Spetsbergens sida, vi får en ganska lugn start. När vi närmar oss Spetsbergens "udde", ökar vinden och det blir stora vågor snett akterifrån ( såsom metereolog också utfärdat) det är en vind ifrån nordost, så vi får en alldeles fantastisk segling i många timmar.

Stig och jag har vakten, men av någon anledning har Mats N inte förstått det och han släpper inte ratten och den sköna seglingen förrän 3 timmar senare...Mats ser ut att trivas. Sen ökar vind och vågor rejält, det är vind mitt i näsan och vi får det ganska obekvämt i många timmar. Barens Hav är inte roligt då. Anorak är trots det stark och stabil, vi stånkar på.

Varierat väder i 72 timmar, som de sista 12 timmarna slutar med underbar segling, med 8-9 m/s, i en skön ostlig vind. Även denna överfart har vi en mängd glada delfiner med oss, de hoppar och tävlar om vem som kan runda fören snabbast! Minkvalar, många fenor och svarta, stora runda ryggar, ser vi strax intill oss. Marie får se den stora stjärtfenan göra en volt ner i vattnet. Kan det ha varit en kaskelot? Stooor var den. Späckhuggare, 3-4 st jagar ett par hundra meter bort. Och fåglarna!

Stormfågeln sveper över vattenytan och "Puffin" är med en bit.

Vi ser de Norska bergen närma sig och Lopphavet tar emot oss igen.

Vi angör Skarvsöy, 50 dm norr ommTromö, måndag morgon i sol. Härligt att lägga till vid brygga igen och vi tar en "stärkande" och känner oss väldigt nöjda med vår översegling. Dusch, frukost och storstädning av Anorak.

Nu har vi god tid på oss. Vi, förutom Stig ska flyga hem från Tromsö på fredag, så vi planerar några härliga dagar efter den norra Norska kusten.

Då seglar vi norrut, 35 dm mot Kristoffervålen. Detta är väldigt långt norrut och när vi angör denna hamn, går det renar runt på vägarna.....

Nu följer ett par härliga, varma och sensommarsoliga dagar med vandringar i fjällvärlden, fiske med torskgaranti (Stigs varumärke) och en fjäll och fjordvärld utan dess like.

Vi njuter av nuet och av lugnet, av minnerna och upplevelserna på Svalbard, av hur bra allting gått, hur bra vi mår och hur bra vår Anorak uppför sig i alla typer av vindförhållanden. Med segelegenskaperna, stabiliteten, tryggheten och komforten.

Bra båt, bra båt.

Vi tar oss sedan ner mot Tromsö igen.

Kontakt med Anorak

Vid frågor eller funderingar är det lätt att skriva in ditt namn och meddelande nedanför så svarar vi så snart vi kan.

This site uses Google reCAPTCHA technology to fight spam. Your use of reCAPTCHA is subject to Google's Privacy Policy and Terms of Service.

Thank you for contacting us. We will get back to you as soon as possible

Tillbaka i Tromsö!

Tack Marie! Finns inte ett berg som du inte vill gå uppför.

Tack Mats R! För ditt sätt att vissla på delfiner. Bara som du kan.

Tack Kerstin! Hittar alla renhorn och kan konsten att ta en powernap.

Tack Mats N! För att du också är en tysk, en fransman, en dansk..........

Tack Ulla! Finns inget mjölk till morgonkaffet? - not funny.

Tack Stig! Säger bara en sak - Torskgaranti!

Tack ALLA ni som följt oss på vår blogg! Det har varit så roligt att få dela med sig av vår Svalbardexpedition och detta fantasktiska äventyr!!

Här är ett bildgalleri från Tromsö- Spetsbergen- Svalbard och tillbaka från 20/7 tom 8/8 2013!!

Förväntansfulla seglare på väg ut i Lopphavet....

.....det finns pirater där också:)

Kikare och kameror alltid till hands!

Click to Edit This TitleExpeditionsledaren något skäggig. Stig alltså.

Mysoverallerna på.

Isberg i Magdalenafjorden och vandringar bland fjällren, räv, säldammar och spår av isbjörn....

Marie fotar glada valrossar klockan 01.00 (!) på natten..........! Då ser man ju så här glad ut.

Slutet gott, allting gott!!

Sedan ska ju Anorak hem också, men det är en helt annan historia....

0